γλίνα (η)

0

χοιρινό λίπος, βούτυρο από χοιρινό. (Τα χρόνια που όλα τα σπίτια είχαν χοίρους για να τους σφάξουν τα Χριστούγεννα, η γλίνα παραγόταν ως εξής: Έκοβαν σε λουρίδες στενόμακρες το λίπος του χοίρου. Στη συνέχεια αφαιρούσαν την εξωτερική πέτσα, τις λεγόμενες »λουρίδες». Το λίπος που έμενε, το έκοβαν σε μικρά κομμάτια και το τσιγάριζαν στο μεγάλο καζάνι. Εκεί έφευγε το λίπος στο τέλος, και στο άδειαζαν στα δοχεία, σε πήλινες κουρούπες σε γαζοντενεκέδες κλπ. Ότι έμενε στο καζάνι ήταν οι λεγόμενες τσιγαρίδες)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here